m A gombamérgezés veszélyeire hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ
A gombamérgezés veszélyeire hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ

Az őszi gombaszedés utáni veszélyekre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Azt ajánlják, az összegyűjtött gombákat minden alkalommal mutassák meg gombavizsgálónak, hogy elkerüljék a mérgezéseket. 

 

Évente átlagosan száz-kétszáz gombamérgezéses esetről érkezik jelentés az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához, és mivel a hűvösebbre forduló, csapadékosabb őszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, ezzel együtt jár, hogy a mérgezések száma is növekszik - olvasható az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatóban.

 

Az egészségügyi szolgáltatók jelentései szerint a gombamérgezéses esetek 25-35 százalékában 14 év alatti gyermek betegszik meg, idén eddig 83 esetről érkezett bejelentés, ezek közül 35 gyermek volt érintve, többségében azért, mert a szabadban játszó gyermek megkóstolta a gombát.

 

Mint írják, a gombamérgezéses tünetek skálája az enyhe gyomorrontástól a halálos kimenetelig terjedhet. Az egyik legveszedelmesebb gomba a gyilkos galóca, hiszen egy példány vagy akár egy kis darabka a többi gomba mellé kerülve már elég ahhoz, hogy a kosár tartalmából készített étel végzetes legyen. De több más, hazánkban megtalálható gombafaj is képes komoly mérgezést okozni, ráadásul a súlyos tünetek késleltetetten is jelentkezhetnek.

 

Az ÁNTSZ ezért azt ajánlja, hogy az összegyűjtött gombákat kivétel nélkül minden alkalommal meg kell mutatni gombavizsgálónak. Az ország számos pontján - rendszerint piacokon - ingyenesen ellenőrzik a gombákat, a mérgezőeket pedig megsemmisítik. A bevizsgáltatás elengedhetetlen akkor is, ha valaki úgy gondolja, hogy jól ismeri a gombákat, ez ugyanis az egyetlen garancia arra, hogy ne történjen gomba eredetű mérgezés. Fontos erre figyelni akkor is, ha a gombát szomszédoktól, ismerősöktől kapjuk, illetve elkészített étel esetén kérdezzünk rá, hogy a gombavizsgálatot előzőleg elvégeztették-e.

 

Abban az esetben, ha a gomba elfogyasztása után a legkisebb rosszullét tünetei jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni. Mérgezés gyanúja esetén a szükséges teendőkkel kapcsolatban az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is kereshető a 06 80 22 11 99-es, éjjel-nappal hívható ingyenes telefonszámon.

 

MTI